Historie

Op 26 maart 1983 komt Piet Dekker voor het eerst in de krant te staan. Hij had enkele dagen daarvoor met zijn broer, vrouw en zus twee Duitse surfers uit de problemen gered.

Al enige jaren daarvoor voer Piet met zijn negen meter lange vlet uit voor schepen in nood op het Markermeer. Heel de omgeving was er bekend mee: als er een bootje is omgeslagen of een schip op de keien is gelopen, moet je Piet bellen. Ieder jaar voer Piet ongeveer tien maal uit.

Uiteindelijk resulteerde het rond 1990 in een samenwerking met de vrijwillige brandweer van Wijdenes. De Brandweer beschikte toen niet over een eigen professionele boot waardoor er gebruik werd gemaakt van de particuliere vlet.

In 1991 werd er een nieuwe boot aangeschaft: de Zeehond. De Zeehond is in 1961 gebouwd en gebruikt voor peilwerkzaamheden van Rijkswaterstaat op de Waddenzee.
De Zeehond en later ook de Orka worden meerder malen per jaar ingezet voor de Search and Rescue taak.

In 2006 werd de vrijwillige Brandweer in Wijdenes opgeheven, waardoor ook de taak van de reddingboot verdween. De SAR-taak is op 20 februari 2007 opgevangen door 'Stichting Reddingsstation Wijdenes'. Zij voeren eerst uit met de Zeehond en de Orka, later werd de vloot vernieuwd met de reddingboten Mantelmeeuw en De Gooier.

In de galerij staan meerdere krantenknipsels en foto's vanaf het begin van het reddingswerk door de boten uit Wijdenes.