Voor de vrijwillige bemanning van Reddingstation Wijdenes was 2017 een druk jaar. De vrijwilligers werden in totaal 30 keer gealarmeerd door de Nederlandse Kustwacht en KNRM Alarmcentrale. Dat is een record. In totaal is er aan 32 personen hulp geboden en zijn er 3 personen gered uit het water.

Krachtige wind
Opvallend is dat de reddingboten dit jaar meerdere keren zijn uitgevaren voor een zoekactie naar surfers of suppers. Meer dan de helft van de alarmeringen in 2017 waren search and rescue (SAR) gerelateerd. Elf keer zijn de reddingboten uitgevaren voor mankementen aan schepen. De meeste inzetten vonden plaats tijdens windkracht 5/6.

Juni was met zeven alarmeringen de drukste maand voor Reddingstation Wijdenes. Qua type alarmeringen liep deze maand zeer uiteen. De reddingboten zijn uitgevaren voor brand aan boord, een dier in problemen, waterplanten in de schroef, motorstoringen en voor een surfer in nood.

Opvallend meer uitgevaren voor surfers
In 2017 zijn de reddingboten van Wijdenes vaker uitgevaren voor surfers in problemen. Twee maal was de melding zo zorgwekkend dat er vele reddingboten en/of helikopters een zoekactie zijn gestart.

In mei waren twee surfers op het water vlakbij de haven van Wijdenes. Doordat de wind wegviel kwamen beide watersporters in problemen. Eén surfer wist met de kite de wal te bereiken. De andere surfer lag nog in het water met het materieel.

Zaterdag 28 oktober werd er een grote zoekactie gestart naar vijf mannen met SUP planken die tijdens de herfststorm toch besloten om het Markermeer op te gaan. Kort nadat alle schepen van zes (KNRM) reddingstations waren uitgevaren, werden de vijf suppers aangetroffen door de politie bij hun auto’s. Hierop is de SAR actie afgeblazen en de net gearriveerde helikopter teruggezonden.

In oktober werden twee surfers uit het water gered toen er problemen ontstonden door wegvallende wind. Voor de kust van Wijdenes was een kiter z’n board kwijt en kreeg hij zijn kite niet meer omhoog. Zijn vader, ook kiter, zag dat zijn zoon in problemen kwam en heeft direct op de kant 112 gebeld. In de tijd dat de vrijwilligers zich naar de reddingboot spoedden, was hij al zwemmend naar zijn zoon toe gegaan. Zijn zoon is op de kite gaan zitten in de zon om niet nog verder af te koelen. Al snel lag de reddingboot langszij de twee surfers. Allebei de surfers zijn in veiligheid gebracht en al het materieel is geborgen. Alleen de zoon was licht onderkoeld.

Zoekactie naar nieuwe redders groot succes
De maand maart stond in het teken van de wervingsactie voor nieuwe vrijwilligers. Via online en offline media werd gezocht naar nieuwe (varende) vrijwilligers voor Reddingstation Wijdenes. En met succes! Na twee informatieavonden hebben er zich toen elf nieuwe vrijwilligers ingeschreven.
De afgelopen maanden hebben de nieuwe vrijwilligers ontzettend hard getraind. Negen nieuwe opstappers draaien nu mee met de alarmploeg en er hebben zich de afgelopen maanden nog twee nieuwe vrijwilligers aangemeld.

Trots op vrijwilligers
Reddingstation Wijdenes is trots op haar vrijwilligers, die zich elke dag inzetten voor het reddingwerk op het Markermeer. In totaal telt het reddingstation 35 vrijwilligers. Een ploeg van 25 vrijwilligers vaart mee op de twee reddingboten en 10 vrijwilligers ondersteunen de organisatie zodat de reddingboten altijd kunnen uitvaren. De walploeg bestaat uit het bestuur, de technische ploeg en communicatie & fondsenwerving.

Record aantal reddingen, meer kosten
Wegens het recordaantal meldingen en een record aan nieuwe vrijwilligers is er meer geld nodig voor Reddingstation Wijdenes om haar werk te kunnen doen. Daarom zoekt het reddingstation meer sponsors en donateurs: bedrijven en particulieren. Voor 2018 heeft Reddingstation Wijdenes heeft naar schatting €7.000 extra nodig om de extra kosten te kunnen opvangen.

De huidige donateurs en sponsors bestaan uit 162 donateurs en 6 reders. Het merendeel komt uit West-Friesland. Reddingstation Wijdenes hoopt in 2018 meer bedrijven en particulieren uit deze regio te mogen verwelkomen.

Donateur of bedrijfssponsor worden?
Wilt u een bijdrage leveren als donateur of als bedrijfssponsor? Ga dan naar de donateurspagina en doneer of neem contact op.