De afgelopen week zijn Eliane, Stefan en Michelle vijf dagen intern geweest bij de Koninklijke Marine. Zij volgden met collega’s van andere KNRM stations de training Operationele Vaardigheden. De hele week staat in het teken van brandbestrijding, averijbestrijding, EHBO en veiligheid.

Na een (maan)dag vol theorie hebben ze dinsdag de praktijk ervaren. Met ademlucht compartimenten door. Eerst moesten ze geblindeerd en met ademlucht door de ruimtes en daarna zonder ademlucht om slachtoffers te zoeken en EHBO te verlenen.

Woensdag zijn de vrijwilligers de Bever in gegaan. De Bever is een simulatieschip waar averij nagebootst wordt. De vrijwilligers staan voor de taak om de verschillende lekkages te dichten terwijl het water steeds hoger komt te staan. 's Middags is er geoefend met verschillende vormen van EHBO.

Donderdag hebben de vrijwilligers geoefend met kleine handblusmiddelen. Dit werd geoefend op meerdere locaties. Eerst in een afgeschermde omgeving en daarna in 'de brandmoot': een nagebouwd schip waar brandbestrijding wordt geoefend kan worden. In eerste instantie werd de nadruk gelegd op het bestrijden van de brand, daarna waren er ook slachtoffers aanwezig.
Naast de brandbestrijding is er een afgekeurd overlevingspak in brand gestoken: in eerste instantie met een handstakellicht en daarna met vuur. Dit om te zien in hoeverre het overlevingspak bescherming biedt aan de vrijwilligers.

Vrijdag was finaledag. 's Ochtends zijn de vrijwilligers de flashover container in gegaan. Dat leverde ontzettend mooie beelden op! 's Middags was er een groot 'incident' gaande in simulatieschip de Bever: meerdere gewonden op verschillende dekken en in moeilijk bereikbare ruimtes.

Buiten de training was er een programma georganiseerd. Zo zijn de vrijwilligers bij de Marine Brandweer, patrouilleschip Zr. Ms. Holland, KNRM Den Helder, het Kustwachtcentrum en Noordzee Helikopters Vlaanderen (SAR heli) geweest.

De vrijwilligers hebben een ontzettend leerzame week gehad!