De eerste echte oefenavond voor de nieuwe vrijwilligers zit erop. Aan het begin van de opleiding staat het overlevingspak en redvest centraal. Hoe trek je makkelijk het pak aan? Welke voorwerpen zitten er in de zakken en wat moet er gebeuren aan onderhoud?

De reden dat hiermee gestart wordt, is om de vrijwilliger snel vertrouwd te maken met het overlevingspak. Zoveel mogelijk oefeningen worden met dit pak gedaan zodat het geen belemmering meer is. De nieuwe vrijwilligers weten na deze avond dat het overlevingspak hoort bij 'eigen veiligheid'. Eén van de voorwerpen die in het overlevingspak zit, is het handstakellicht. De vrijwilligers hebben instructie gehad waar op te letten met het afsteken en hebben dit ook zelf mogen oefenen.

Het overlevingspak biedt persoonlijke bescherming. Een van de mogelijkheden van het pak is dat je het water in kan zonder dat je koud en nat wordt. De nieuwe vrijwilligers hebben ervaren hoe je moet zwemmen in het pak en ze hebben geoefend met het aan boord klimmen op de reddingboot.