20 februari 2007: de dag dat Nico Harteveld, Adri Davelaar en Piet Dekker hun handtekening zetten. Stichting Reddingsstation Wijdenes was opgericht. In 10 jaar tijd zijn de reddingboten 191 keer ingezet waarbij 508 personen in veiligheid zijn gebracht. Vandaag, exact 10 jaar later, blikken we terug.

‘’De oprichting is voortgekomen uit de opheffing van Brandweer Wijdenes in 2006. Met het verdwijnen van de brandweer verdween ook de reddingboot. Tussen Enkhuizen en Hoorn was er toen geen reddingboot meer beschikbaar. Oud-brandweermannen en betrokken Wijdenessers hebben met z’n allen de stichting opgericht.’’ vertelden oud-voorzitter Nico Harteveld en oud-secretaris Adri Davelaar.

Met de stichting alleen kon je niet redden. Piet Dekker stelde opnieuw zijn beide boten, de Zeehond en de Orka, beschikbaar om mee uit te varen. Een deel van de brandweerlieden zijn doorgegaan als vrijwilliger bij Reddingstation Wijdenes. Daarnaast zijn er in het dorp vrijwilligers geworven.

KNRM gelieerd reddingstation
Vlak na de oprichting in 2007 heeft Reddingstation Wijdenes de gelieerde status gekregen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Deze gelieerde status geeft recht op technische en materiële ondersteuning, hulp op opleidingsgebied en een jaarlijkse financiële bijdrage.

Sinds 4 juli 2007 worden de vrijwilligers via pagers gealarmeerd door de Nederlandse Kustwacht. Echter was de eerste alarmering van het reddingstation al eerder. Op 1 maart kwam een zeiljacht in problemen met 7 Bft en verdaagde naar de dijk. Reddingboot De Zeehond kon net op tijd een sleepverbinding maken en daarmee zinken voorkomen.
0407p

Reddingboot Mantelmeeuw
Omdat reddingboot Orka vervangen moest worden, is men opzoek gegaan naar een nieuwe reddingboot. Na een positieve testvaart is reddingboot Mantelmeeuw in april 2008 aangeschaft. Na bijna drie maanden sleutelen en aanpassen werd er voor het eerst gevaren met de nieuwe reddingboot waarna ze operationeel is gegaan.

SAR Craft Operations
Twee jaar veel oefenen met de nieuwe reddingboot en een twintigtal alarmeringen verder, gingen de eerste twee vrijwilligers naar Schotland. In Schotland volgen onze opstappers de cursus SAR Craft Operations. De cursus beslaat een volle week waarbij veel theorie wordt behandeld maar het gaat vooral om de praktijk. De training is bedoeld om te leren omgaan met snelle reddingboten in zeer moeilijke omstandigheden en complexe situaties (zoals kliffen, en hoge golven). De training in Schotland is voor opstappers het ‘eindexamen’ van het opleidingstraject. 20120212f

IJsoefeningen
De winter van 2012 was een koude. Alle reddingstations aan het binnenwater waren uitgemeld vanwege ijsgang. Een aantal opstappers hebben geoefend met KNRM Marken. KNRM Marken is zeer ervaren met ijsreddingen en kon ons bijscholen. Een week later is het geleerde in de praktijk gebracht bij een oefening voor Wijdenes. Sindsdien is Reddingstation Wijdenes ook inzetbaar voor ijsreddingen op het Markermeer.

Nieuwe overlevingspakken
2012 stond ook in het teken van de pakkenactie. Omdat het reddingstation groeide met vrijwilligers en de overlevingspakken toe waren aan vervanging, werd er een actie opgezet om tien nieuwe overlevingspakken aan te schaffen. Dat was een groot succes! Binnen enkele weken was er genoeg gedoneerd om de tien nieuwe pakken te kunnen aanschaffen. De uitreiking van de pakken aan de vrijwilligers was groots opgezet: donateurs van de pakkenactie en vrijwilligers waren uitgenodigd om de overdracht te vieren.

Reddingboot De Gooier
2013: Reddingboot de Zeehond werd inmiddels niet meer ingezet. Er was vraag naar een tweede snelle reddingboot om sneller en effectiever hulp te kunnen verlenen. Reddingboot De Gooier werd in november 2013 overgenomen van de KNRM. De nieuwe reddingboot is volledig opnieuw opgebouwd en gedeeltelijk voorzien van nieuwe apparatuur. In het voorjaar van 2015 werd ze voor het eerst te water gelaten en operationeel gegaan.

Oprichting van Rederskring
In het najaar van 2015 is de Rederskring van Reddingstation Wijdenes opgericht door de burgemeester van Drechterland, Rob van der Riet. De Rederskring is opgericht met als doel het reddingstation financieel te ondersteunen. De Rederskring is gestart met zes reders (lokale ondernemers) die voor minimaal vijf jaar met duizend euro per jaar doneren. Dit zorgt voor financiële continuïteit voor het reddingstation. 0815


Alarmeringen
In 10 jaar tijd zijn de reddingboten 191 keer ingezet waarbij 508 personen in veiligheid zijn gebracht. De 191 alarmeringen waren stuk voor stuk verschillend. Veel hiervan zijn de bekende inzetten: pechgevallen en vastgelopen schepen. Maar ook inzetten met een droevige afloop. De vrijwilligers zijn meerdere keren ingezet bij man over boord situaties. In de zomer van 2008 is er urenlang gezocht naar de inzittenden van een neergestort sportvliegtuigje. Maar ook alarmeringen met een gelukkigere afloop. Een lekgeslagen klipper waarbij 34 kinderen zijn gered, een binnenvaartschip dat in de winter van 2009 lek raakte maar net op tijd voor zinken werd behoed en brand in de machinekamer van een riviercruiseschip waarbij ruim 100 opvarenden in veiligheid zijn gebracht.

Op 30 juli 2014 hebben onze vrijwilligers een catamaranzeiler gered nadat hij meer dan vier uur in het water heeft gelegen. Tijdens de vaartocht was de catamaran omgeslagen. Nadat de catamaran weer rechtop was gezet kon de zeiler niet meer aan boord komen en voer het vaartuig weg. Zeven reddingboten, drie bergingsvaartuigen, twee helikopters en een politievaartuig hebben urenlang gezocht naar de vermiste zeiler. Vlak voor zonsondergang is hij in goede gezondheid door de bemanning van reddingboot Mantelmeeuw gevonden en uit het water gehaald. De ontmoeting enkele dagen later heeft diepe indruk gemaakt op zowel redders als de drenkeling. 0730b

Tijdens onze jaarlijkse open dag, Reddingbootdag, in 2016 kwam er een noodoproep binnen. Op het Markermeer, ter hoogte van Warder, waren drie zeilers te water geraakt. Een van de drenkelingen was onder het schip terecht gekomen. Vanuit Wijdenes, Hoorn en Warder voeren diverse reddingboten direct uit na de noodoproep. Direct werd eerste hulp verleend aan de onderkoelde drenkelingen. De klipper werd onder begeleiding naar Hoorn gevaren waar de ambulancedienst gereed stond. Twee van de drenkelingen zijn ter observatie naar het ziekenhuis overgebracht.