Vandaag stond een hoist-oefening met de SAR-heli van Bristow op het programma. Vorige week waren we al op bezoek geweest bij ze in Den Helder, want we moesten uiteraard wel weten wat van ons verwacht werd.

Helikopter en reddingboot moeten weten wat ze aan elkaar hebben, want doet men maar wat dan kan dat gevaarlijk worden voor bemanning van 1 van beiden. Erger nog, doe je als bootbemanning echt de verkeerde dingen dan kan dat zelfs die hele grote heli in gevaar brengen.

Om 19:00 uur was het zover. Een paar kilometer Zuidoost van de Appelhoek ontmoetten helikopter en Mantelmeeuw elkaar en werd begonnen met de oefening. Iemand uit de heli naar beneden, aantal bemanningsleden van de Mantelmeeuw omhoog (soms in groepjes van 2 tegelijk) en na verloop van tijd weer naar beneden enz. Binnen een uur hadden zo ongeveer alle opvarenden van de Mantelmeeuw de heli wel van binnen gezien.

Tijdens de oefening dook een oranje boot met KNRM-logo op. Het bleek te gaan om de Tjepke Ekkelboom, die sinds een paar maanden wordt gebruikt om de bemanning van het toekomstige KNRM-station Lelystad op te leiden.

Nadat de heli terug ging naar Den Helder heeft de Tjepke Ekkelboom de haven van Wijdenes aangedaan. Een mooie gelegenheid om beide bemanningen met elkaar te laten kennismaken. Je komt elkaar nu eenmaal regelmatig tegen op het water en niets werkt dan beter als weten wie je tegenkomt en wat voor materiaal ze hebben.

In allerlei opzichten een nuttige avond en met KNRM Lelystad is afgesproken dat we binnenkort eens samen een oefening gaan doen.