Vandaag was het zonnig en rustig weer. Prima omstandigheden om een overboord gegane mast binnen te halen. Deze lag een heel eind oost van ons halfweg de dijk Enkhuizen-Lelystad. We waren verzocht om de mast boven water te halen en af te leveren bij de scheepswerf de Gier.

Naast de reddingboten lag het drijvende ponton, dat is gebruikt tijdens Reddingbootdag, nog klaar voor gebruik. Die zou worden meegesleept naar de plek waar alles gebeuren moest. En op de voorplecht van de Zeehond was een lier gemonteerd.

In de eerste plaats zijn we uiteraard een reddingstation, dus de hele operatie is door ons beschouwd als een oefening om met een hele grote groep een ingewikkelde klus voor elkaar te krijgen. En zou de pieper gaan, de Mantelmeeuw lag voortdurend klaar om onmiddellijk weg te snellen naar de plaats des onheils.

Aangekomen bij de plek waar de mast zou moeten liggen was het eerst zoeken. Met pikhaken en dreggen werd de mast na verloop van tijd gelokaliseerd. Resultaat, na een hoop gezwoeg lag de mast keurig op het ponton. Ze is vastgesjord, het ponton is aan een tros achter de Zeehond gehangen en vervolgens zijn we op ons gemak richting Enkhuizen gegaan.

Bij de Gier stonden ze al op ons te wachten, dus de mast hing al snel in die machtig mooie kraan van ze. Een mooie dag waar we heel veel van hebben geleerd.