Het jaar 2012 was qua acties een rustig jaar (15). Ondanks dat zijn er veel hoogtepunten bereikt. Al vroeg in het jaar vierden we ons 5-jarig bestaan, samen met de Goede Doelenclub uit Hoogkarspel die een bedrag van € 1.500,-- kwam overhandigen.

17 april werd er gestart met de actie 'inpakken en wegwezen'. Het doel was om sponsoren te werven voor tien nieuwe overlevingspakken. Ambassadeur van de actie was Stephan van den Berg, ooit Olympisch kampioen en meervoudig Wereldkampioen windsurfen. 16 november konden we u eindelijk vertellen dat de actie glansrijk is geslaagd: er zijn tien nieuwe overlevingspakken bezorgd door Dennis Smits van Viking.

In de zomer van 2011 is er veel reclame gemaakt, vooral via de social media, voor de Specsavers actie. Door te stemmen kreeg station Wijdenes een bakje in het Specsavers-filiaal in Hoorn. Samen met Inloophuis PISA uit Hoorn stond een jaar lang ons bakje in de winkel. Iedere klant die een bril kocht, kreeg een paar muntjes die in een van de bakjes gestopt kon worden. 24 oktober kwam de uitslag van de actie bij ons binnen. De actie heeft geleid tot een bedrag van €1.795,53!

De techneuten van ons station hebben ook een heel aantal spannende weken achter de rug. De motor van de Mantelmeeuw vertoonde kuren. Zodanig ernstig dat ze de kant op moest. De motor moest er zelfs uit om verder nagekeken te worden. Al snel bleek dat er toch wel zodanig veel aan de hand was, dat zelf repareren geen zinvolle optie was. Na overleg met o.m. de KNRM werd besloten om de motor te reviseren. Dat zou enige weken gaan kosten, dus wij waren erg blij met het aanbod van de KNRM om tijdelijk de Corrie Dijkstra - van Elk in de haven van Wijdenes te leggen. Na ruim een maand lag de Mantelmeeuw weer in het water en weer volledig operationeel.

In 2012 zijn er veel verschillende oefeningen geweest, zowel elke week voor onze eigen vrijwilligers als oefeningen met andere hulporganisaties. 10 juli was de oefening 'Het Zeepaard' van de SAMIJ gepland. SAMIJ staat voor 'Samenwerkingsregeling Ongevallenbestrijding IJsselmeergebied'. Alle hulporganisaties, zowel op land als op het water, waren die woensdag aanwezig rond Marken. Er kon een duidelijke conclusie worden getrokken door de aanwezige hulpverleners: ''Dit moeten we eigenlijk niet eenmaal per drie jaar doen, maar drie maal per jaar!''

Ons station is niet alleen te vinden bij de incidenten op het water, maar ook tijdens evenementen in de omgeving van Wijdenes. Elk jaar doen we mee aan de Midsummernightfair in Hem en verzorgen we het varende gedeelte van de intocht van Sinterklaas, maar dit jaar hadden we een extra evenement: de Eerste Nationale Hulpverlenersdag in Hoorn. Een enorm feest met vele tientallen hulpverleningsinstanties, honderden hulpverleners en pakweg 25.000 bezoekers. Het idee achter deze dag was, dat men geacht wordt respect te hebben voor hulpverleners. Om dat respect te tonen begon de dag met een ontbijt voor alle hulpverleners. We hebben aan veel bezoekers ons verhaal kunnen vertellen over het reddingswerk en hadden vele blije gezichten aan boord van de Mantelmeeuw tijdens de vaartochten.

Terugkijkend op de acties van afgelopen jaren, zagen we een stijgende lijn van acties waar kinderen bij betrokken waren. Twee vrijwilligers wisten van het bestaan van troostbeertjes en hebben meteen actie ondernomen om zelf een aantal beertjes in het bezit te krijgen. De brandweer, politie en ambulance beschikken sinds een aantal jaar over zogenoemde 'troostbeertjes'. Troostbeertjes worden aan kinderen gegeven die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Uiteindelijk leidde de zoekactie tot een schenking van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord van vijftien troostbeertjes voor ons station.

Station Wijdenes kan terugkijken op een jaar met veel steun, blijdschap en een aantal hele mooie hoogtepunten. In 2013 hopen we een aantal nieuwe dingen te kunnen realiseren.