Sinds enige jaren bestaat de SAMIJ-regeling. SAMIJ staat voor "Samenwerkingsregeling Ongevallenbestrijding IJsselmeergebied". Alle gemeentes rondom IJsselmeer en Markermeer doen mee aan deze regeling. De bedoeling van de regeling is om waterongevallen en rampen effectief te bestrijden en de samenwerking tussen de diverse hulpverleners (of die nu tot de "waterhulpverleners" horen of tot de "landhulpverleners") glad te laten verlopen. Een van de punten in de regeling is de afspraak om af en toe allemaal met elkaar te oefenen. Vandaag was het zo ver.

De bedenkers van de oefening hadden zo ongeveer alles uit de kast gehaald, want er passeerden tegelijkertijd zo veel verschillende zaken, dat waarschijnlijk geen enkele hulpverlener langdurig stil heeft gezeten. Wat was volgens het scenario het geval? Een klipper met 35 personen aan boord was in aanvaring gekomen met een schip dat containers vervoerde.

De aanwezige vaar- en voertuigen: de Frans Verkade en de Hendrik Jacob uit Marken, de Simac uit Warder, de Nicolaas Wijsenbeek uit Huizen en onze eigen Mantelmeeuw. Minstens 3 politieboten: de P85, de P87 en de P175. Verschillende schepen van Rijkswaterstaat: de RWS77, de RWS25 en de IJsselmeer. En op het land? Het dorp Marken was zo ongeveer onbereikbaar vanwege de vele Brandweervoertuigen, auto's van de politie, ambulances etc.