De Mantelmeeuw staat op dit moment op de wal voor groot onderhoud. Na inspectie door een expert die ook de KNRM zelf te hulp roept voor haar tubes was de conclusie: ze kan nog zeker een aantal jaren mee, mits ze nog deze winter goed wordt aangepakt. Na wat aarzelen is besloten om de stap te nemen.

De tube zal helemaal worden gecontroleerd. Oude reparaties worden gecontroleerd en evt. hersteld. Uitgedroogde ventielen worden vervangen enz. Ze krijgt echter ook haar oorspronkelijke oranje kleurdemontage tube terug, ze wordt voorzien van antislipmatten en de neus wordt extra verstevigd.

Dit kan onmogelijk ter plekke, omdat het er stomweg nog te koud voor is. De te gebruiken lijmen en kitten zijn redelijk snel droog als er kamertemperatuur heerst, maar bij temperaturen rond het vriespunt kost het een eeuwigheid (als het al werkt). Aan Jan Hoek vragen of er even snel verwarming kon worden aangelegd in zijn loods was uiteraard geen optie. En dus was het even slikken, maar vandaag is de tube gedemonteerd. Als de lucht er uit is valt ze goed te vervoeren in aanhanger.