Vorige week waren we zelf nog in de weer op het ijs om uit te zoeken wat we kunnen betekenen bij een ongeval op het Markermeer-ijs. Vandaag waren wij, tezamen met vertegenwoordigers van o.m. station Andijk, te gast bij station Marken. Bij dat KNRM-station zijn ze al vorig jaar samen met de lokale brandweer begonnen met uitzoeken wat handig is en wat niet.

Na de ontvangst met koffie en koek werd eerst een heldere presentatie gegeven van wat zij inmiddels als standaard procedure bij een ongeval op het ijs hebben aanvaard. Taakverdeling tussen brandweer en KNRM, welke uitrusting doe je aan, wat voor materiaal moet mee het ijs op en hoe organiseer je vervolgens een en ander. Het voert te ver om alle details hier op te noemen, maar de voornaamste eyeopener was voor ons dat iemand in overlevingspak GEEN redvest aan doet.

Er werden eerst in theorie en daarna in de praktijk meerdere reddingsmethodes gedemonstreerd. Kenmerk van allen was dat er geen hyperdure apparatuur aan te pas kwam. Een 'hondenvanger' (een soort lasso aan een lange stok), een brancard waaraan drijvers waren bevestigd, ijspriemen etc. Verder touw, heel veel touw, isolatiedekens etc.
Geen AED dus. In de meeste gevallen zal een ernstig onderkoeld slachtoffer weinig of geen hartslag hebben vanwege de onderkoeling zelf en niet vanwege een hartprobleem. Gaat men onder die omstandigheden met een AED aan de gang, dan kan dat zelfs schadelijk zijn voor het slachtoffer.

Na de demonstraties door de opstappers, brandweer en EHBO-ers van Marken, was er nog gelegenheid tot 'vrij zwemmen' (en uiteraard ook zelf een en ander uitproberen). Onze Sjaak had de eer om in een van de nieuwe proefpakken rond te mogen lopen. De KNRM is al tijden op zoek naar een goede opvolger voor het huidige overlevingspak en er hingen toevallig tijdelijk wat kandidaten van verschillende merken aan de pakkendroger.