Om 19.00 uur ging vandaag een oefening van start waarbij diverse eenheden waren betrokken.

Het begon allemaal met een zogenaamde aanvaring tussen de vissersboten Enkhuizen 4 en de Enkhuizen 10 ongeveer 6 mijl Zuidzuidoost van Hoorn. In totaal bevonden zich 12 opvarenden aan boord waarvan een aantal gewond waren. 3 waren zelfs overboord geslagen en 1 was ernstig gewond.

Om te beginnen werden de reddingboten van Hoorn, Marken, Zeevang en Wijdenes gealarmeerd. Maar ook de P92 van de waterpolitie en een boot van Rijkswaterstaat werden naar de plek des onheils gedirigeerd. 2 drenkelingen waren snel uit het water, maar de derde was niet in het zicht. Om die reden werden de brandweerduikers van Hoorn opgeroepen. En omdat bleek dat de ernstig gewonde bekneld lag, werden eenheden van de brandweer Hoorn opgeroepen om dat op te lossen. Zowel de duikers als de brandweerlieden werden door een boot opgepikt en naar de oefenplek vervoerd.

Ondertussen waren andere boten al bezig met het afvoeren van gewonden en niet-gewonden, het slepen van de visserboten naar Hoorn, het controleren op olielekkage, het zeker stellen dat geen gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen etc. Omdat 1 drenkeling nog steeds niet gevonden was, waren 3 snelle boten bezig met het varen van zoekpatronen.

Alle gewonden werden aan wal gebracht bij de steiger van de Hayo, waar de ambulancedienst al klaar stond om de verzorging van de gewonden over te nemen. En tot slot was ook de politie erbij betrokken, omdat de hordes nieuwsgierigen moesten worden weggehouden en de aanvoerwegen moesten worden opengehouden voor de ambulances.

Een complex gebeuren dus met veel momenten waarop dingen verkeerd zouden kunnen gaan.

Na 'einde oefening' werden alle boten afgemeerd in Hoorn om gezamenlijk een nabespreking te houden in de brandweerkazerne van Hoorn.

Onze conclusie: bij ons aan boord ging echt niet alles vlekkeloos, maar daar leer je van en het heeft de operatie als geheel niet nadelig beïnvloed. Overzicht over de hele oefening hadden we natuurlijk niet, maar omdat alle gewonden binnen een redelijke tijd op de wal stonden en er geen verdere complicaties waren opgetreden, nemen we aan dat de oefening redelijk goed is verlopen. Al zullen er natuurlijk altijd punten blijven die voor verdere verbetering vatbaar zijn.