Voor vandaag hadden we een grote evacuatieoefening op de planning staan.

We hebben zelf voldoende vrijwilligers om de boten te bemannen, maar voor het evacueren van "mensenmassa's" konden we er veel te weinig voor passagier laten doorgaan. Bovendien stappen onze vrijwilligers bij wijze van spreken met de ogen dicht van het ene wiebelende bootje over op het andere stampende schuitje, maar dat mag je van een 'gewoon mens' natuurlijk niet verwachten.
Afgelopen week zijn een aantal dorpsgenoten (in bezit van zwemdiploma) gepolst om vanavond op te treden als passagier. Vooral dank zij groep 7 van de Roelof van Wienesse hadden we vanavond een volle bak.

Het zal met name voor de kinderen een leuk uitje zijn geweest, maar voor ons was het echt een heel belangrijke ervaring. Je krijgt als reddingstation nu eenmaal niet zo vaak de kans om het evacueren van grote groepen mensen te oefenen. Het begint al bij het overstappen zelf. Je moet de 'slachtoffers' letterlijk opvangen en hun plaats wijzen. Dan volgt het inschatten van de maximale hoeveelheid aan boord te nemen personen. Dat is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden.

Op een gegeven moment voer de Mantelmeeuw zelfs met meer dan 30 personen aan boord. Toegegeven, daar zaten veel kinderen tussen. Maar we kunnen aan de hand daarvan wel stellen dat, mits de omstandigheden niet heel erg ruig zijn, we pakweg 20 passagiers makkelijk kunnen stouwen.

Rest nog een hartelijk bedankt naar iedereen die vanavond aanwezig was om zich te laten 'evacueren'.