Een jachteigenaar die lag afgemeerd in de haven van Edam zag zaterdagmiddag vijf mannen met SUP planken en paddels richting het water gaan. De jachteigenaar had het advies gegeven om niet te gaan suppen in verband met de wind die steeds sterker werd. De vijf mannen waren hiervan op de hoogte en besloten om toch te gaan.

Rond 19.00 uur stonden de auto’s met daarin kleding van de vijf suppers er nog steeds en de mannen waren nog niet gezien. Hierop is het kustwachtcentrum gebeld en is er direct groots opgeschaald met acht reddingboten en een SAR helikopter. Bij vele vrijwilligers van de KNRM uit Enkhuizen, Wijdenes, Hoorn, Zeevang, Marken en Lelystad gingen de piepers af. Ook ging er vanaf Vliegveld De Kooy in Den Helder gelijk een Search and Rescue helikopter de lucht in. De reden dat er zo is opgeschaald is omdat het donker werd en dat er nergens bekend was dat de suppers veilig waren of niet.

De politie werd ook hiervoor opgeroepen om meer informatie van de melder te verkrijgen. Kort nadat alle schepen van de KNRM waren uitgevaren, werden de vijf suppers aangetroffen door de politie bij hun auto’s. Hierop is de SAR actie afgeblazen en de net aangekomen helikopter teruggezonden.

De tocht van de mannen begon in Edam, naar Lelystad en weer terug naar Edam. Zij zijn niet in de problemen gekomen tijdens hun tocht, al stond er wel windkracht 5 vanmiddag en rond het einde van de actie windkracht 7. Rond 20.00 uur werd de reddingsactie afgeblazen. Alle eenheden werden bedankt en zijn retour gegaan.

  • Datum/tijd: 28-10-2017 / 19:20
  • Melding: Prio 1, surfer vermist
  • Inzet: #27
  • Reddingboot: De Gooier
  • Weer: Stormachtig, W 7 Bft, temperatuur 14º
  • Watertemperatuur: 12,5º