Een passant op de dijk zag een zeilbootje tegen de stenen liggen ter hoogte van Venhuizen. Wij werden om 13:51 gealarmeerd met de melding PRIO 2, VAARTUIG AAN DE GROND, WDS1 .

Omdat het om een bootje op de kant ging is een deel van de opstappers met de Mantelmeeuw ter plaatse gegaan en een ander deel met de auto.

Ter plaatse gekomen bleek het te gaan om een klein zeilbootje met wijnrode kiel. Ze was blijkbaar oncontroleerbaar op de dijk geknald vanwege de wind, Zuid 5 Bft. Maar er waren geen opvarenden aanwezig dus voor alle zekerheid is de Mantelmeeuw begonnen met zoeken naar drenkelingen.

Ondertussen zijn de opstappers op de wal begonnen met sporenonderzoek. Het bootje bleek een scheur te hebben over zo ongeveer de hele bodem. Maar zaken als de mast, het zeil en zo nog wat andere spullen aan boord lagen allemaal netjes op de wal, alsof ze door iemand waren neergelegd.

Onze conclusie: de opvarenden zijn vertrokken. Reden voor de Mantelmeeuw om te stoppen met zoeken naar drenkelingen of andere sporen.

Op de kant trekken van het bootje bleek geen optie. Maar zelf als de wind zou draaien, afdrijven zou ze niet. Vanwege de grote gaten in de kiel zou ze al na 1 meter gezonken zijn.

Reden voor ons om vast te stellen dat hier verder weinig te redden viel. De Kustwacht zal de Centrale Meldpost IJsselmeer informeren, want Rijkswaterstaat houdt er niet van dat er links en rechts wrakken op de dijk blijven liggen. En ook de politie is geïnformeerd, mede omdat de eigenaar wettelijk verplicht is om zijn/haar wrak weg te halen.

  • Datum: 06-08-2014
  • Alarmering: #13
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Vrij krachtige wind (5 Bft)