Gisteren vertrok een ongeveer 8 meter lange zeilboot met 1 opvarende uit Durgerdam om aan het eind van de dag Broekerhaven te bereiken. Dat bleek nogal tegen te vallen, want toen het donker begon te worden voer het bootje nog in de buurt van de EA-1.

Omdat het weer er ook angstaanjagend begon uit te zien (er was storm voorspeld) besloot de opvarende om ergens een schuilplek te zoeken.

Op de kaart staat de haven van Wijdenes aangegeven als een vluchthaven met een diepte van 1,50 meter. Dus toen de 1,30 meter diepe boot tegen 23.00 uur aankwam bij de haven was het schrikken. De boot liep in het pikdonker tussen de havenlichten met een klap vast. Het aanwezige 2 Pk. motortje kreeg het niet voor elkaar om de boot los te wringen. Er zat voor de opvarende weinig anders op dan de nacht aan boord door te brengen. Om te voorkomen dat de boot plotseling aan de haal zou gaan terwijl er werd geslapen, besloot de opvarende om het anker aan 1 lijn vast te leggen op de Zuidpier en werd een tros vastgemaakt aan het houtwerk op de kop van de Noordpier.

2 van onze opstappers constateerden vanochtend bij hun inspectierondje, dat een bootje vast lag in de havenmond. En erger nog, door het anker op de ene pier en de tros aan de andere kant was de haven volkomen geblokkeerd. Zouden we een alarm krijgen dan zou er niet maar zo vertrokken kunnen worden. Omdat er aan dek nog geen zichtbare activiteiten waren, werden de overlevingspakken aangetrokken en werd naar de boot gewaad. Ter plekke (de opvarende was inmiddels ook wakker) werd vastgesteld dat dit niet zo kon blijven liggen en werd gevraagd aan de Kustwacht om de pieper af te laten gaan.

Al vrij snel was de boot los. Omdat de opvarende verder wilde zeilen, waren we in principe snel klaar. Maar het op de door windkracht 6 veroorzaakte golfslag schommelende kleine bootje gaf ons geen erg goed gevoel. We besloten om het bootje nog even te begeleiden. En dat was maar goed ook, want ter hoogte van het Vuurtje bij Oosterleek begon de fok heel raar te doen en had de opvarende het bootje niet meer onder controle. Er zat niets anders op dan opnieuw vast te maken en haar naar de dichtstbijzijnde haven te slepen. En dat kon dus niet Wijdenes zijn, want je krijgt een boot met diepgang van 1,30 meter nu eenmaal niet in een 1,10 meter diepe haven. De lange tocht naar Broekerhaven werd dus ingezet, waar het zeilbootje uiteindelijk veilig is binnen gebracht.

  • Datum: 03-11-2013
  • Alarmering: #25
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Vrij krachtige wind (5 Bft)