Om 14:35 uur werd station Wijdenes gealarmeerd. Het zeiljacht Vitae bleek te zijn vastgelopen tijdens het binnenlopen van de haven.

Het 1,20 meter diep stekende zeiljacht was de afgelopen tijd al vaker de haven in gekomen, maar onze peilschaal op de steiger gaf aan dat Rijkswaterstaat blijkbaar al is begonnen met het op winterpeil brengen van het Markermeer. De peilschaal gaf al 10 cm. minder aan als gedurende de zomer. Net het verschil tussen binnenkomen en vastlopen voor de Vitae dus.

Ze liep vast terwijl er windkracht 5 stond uit Noordoost. De Vitae was weliswaar vastgelopen, maar deze wind pal op de havenmond kreeg het voor elkaar dat de Vitae steeds meer richting stenen pier stuiterde. De opvarenden waren gelukkig zo alert om een anker uit te zetten, want anders zou het wel eens heel anders af hebben kunnen lopen.

Met de Mantelmeeuw ervoor zou het het zo gebeurd kunnen zijn, ware het niet dat het uitgezette anker erg tegenstribbelde. Na een paar pogingen om het te lichten, is toch maar besloten om haar lijn los te gooien met eraan een fender, zodat we die later alsnog op zouden kunnen pikken. Eenmaal bevrijd van het anker had de Mantelmeeuw de Vitae binnen de kortste keren los, waarna het anker is gelicht. Het anker tezamen met 1 extra passagier voor de Vitae (de oorspronkelijke reden voor de Vitae om tijdelijk de haven in te willen lopen) werd afgeleverd bij de Vitae.

Intussen was de splinternieuwe boot van KNRM Lelystad (de Bert en Anneke Knape is vorige week gedoopt en volgende week wordt station Lelystad officieel geopend) langszij gekomen. Lelystad was al op het water vanwege het varen met patiënten van NKN. Ze zijn nog even meegegaan om de laatste nieuwtjes, roddels en geintjes uit te wisselen met ons, de buren.

  • Datum: 28-09-2013
  • Alarmering: #23
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Matige wind (4 Bft)