Vanavond kwam bij de Alarmcentrale in Alkmaar een melding binnen over een ongeval op een charterschip in de haven van Hoorn. Allereerst werd uiteraard een ambulance gealarmeerd.

Maar een gewond persoon van een schip afhalen is niet altijd even eenvoudig. Ligt het schip wel aan wal? En zo ja, moet je misschien 3 rijen dik over afgemeerde schepen sjouwen? Is het handiger om de gewonde in een reddingboot te leggen en dan naar de ambulance te vervoeren? En zo zijn er nog wel een paar te bedenken. Om zeker te zijn van voldoende handen werden niet alleen de Hoornse brandweer en de Hayo van de Reddingsbrigade Notwin gealarmeerd, maar werd ook de Kustwacht verzocht om extra eenheden te sturen. De Kustwacht alarmeerde zowel Zeevang als Wijdenes.

Als snel was de in grote hoeveelheden toegestroomde bemanning bezig met het vaargereed maken van de Mantelmeeuw. We stonden letterlijk op het punt om los te gooien en te vertrekken, toen de pieper meldde dat de alarmering was ingetrokken. Er bleken inmiddels voldoende handen aanwezig om de klus te klaren, waarna het alarm voor de Kustwachteenheden Zeevang en Wijdenes werd afgeblazen.

Details over het ongeval weten we uiteraard niet zelf, omdat we niet ter plaatse zijn geweest. Voor de details over dit voorval verwijzen we u naar de website van het Noord-Hollands Dagblad.

Overigens voorkwam de tijdelijke aanwezigheid van ons in de haven van Wijdenes wel een vals alarm. Enige tijd na bovenstaande werden boven het Markermeer Chinese wensballonnen gesignaleerd. Die dingen worden door een leek heel vaak aangezien voor noodvuurwerk. Een telefoontje naar de Kustwacht voorkwam dus een mogelijk urenlange zoektocht door meerdere reddingboten, terwijl er helemaal niets aan de hand was. Niet handig dat het gebruik van die dingen langs de kust nog is toegestaan.....

  • Datum: 12-09-2013
  • Alarmering: #21
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Zwakke wind (2 Bft)