Vandaag vertrok een aantal vrijwilligers van Stichting Aitcraft Recovery Group 1940-1945 uit de haven van Wijdenes om met behulp van sonarapparatuur te zoeken naar andere toestellen die in de oorlog zijn neergestort, maar waar nog geen sporen van zijn gevonden.

Dankzij een goede gever beschikt de stichting sinds anderhalf jaar over de Argonaut, een oude patrouilleboot die in haar jeugd nog de rivieren van Oost-Duitsland onveilig maakte.

Aangekomen op de plek waar men wilde zoeken, bleek de wind te zijn aangetrokken tot ongeveer windkracht 5. De rivierboot de Argonaut bleek nogal onstabiel bij windkracht 5 op het Markermeer. Enige bemanningsleden, die op de voorplecht aan het werk waren met de installatie van de sonarsensor, werden al snel groen om de neus. En de dieseltank kon er al helemaal niet tegen. Door het hevige gestamp kwam de in een oude tank bijna altijd op de bodem liggende vlokken en lichte vervuiling sterk in beweging. Met als gevolg, vuil in de brandstoffilter en een motor die er mee stopt.

Om 10:53 uur werden we opgepiept. Een kwartier later kon een sleepverbinding worden gemaakt en werd de Argonaut teruggesleept naar Wijdenes. Bij het binnen varen van de haven passeerde het treintje het oorlogsmonument.

De bemanning heeft beloofd om niet meer te gaan varen op het Markermeer met de Argonaut, als de wind lijkt op te lopen tot 4 of 5. Niet omdat wij dat vroegen, maar omdat ze zelf hebben kunnen vaststellen dat de Argonaut daar niet geschikt voor is.

  • Datum: 24-08-2013
  • Alarmering: #19
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Vrij krachtige wind (5 Bft)