Eigenlijk waren we vandaag van plan om ons te laten zien tijdens de West-Friese Waterweken in Broekerhaven. Maar daar is weinig van terecht gekomen.

Gebroken mast
Liggend in de haven van Broekerhaven werden we via kanaal 16 opgeroepen door de Kustwacht om een boot in de problemen bij Oosterleek te assisteren. Het bleek te gaan om een zeiljacht met 2 personen aan boord, waar de mast van was geknapt. 2 opstappers zijn overgestapt en hebben geholpen bij het compleet binnenhalen van de mast en het vastzetten ervan. Toen de Watersport van KNRM Enkhuizen in zicht kwam kon die zorgen voor een sleep richting Enkhuizen-Zuid.

Gebroken roer
Bovenvermelde sleep was al een flink eind onderweg toen de Kustwacht kon melden dat er weer iets gaande zou zijn in de omgeving van Oosterleek. Eerst onze opstappers van het bootje van het 1e incident afgehaald. Afgesproken dat wij alvast zouden gaan kijken wat er aan de hand was en dat de Watersport terug onze kant op zou komen om te helpen, zodra haar sleepje in Enkhuizen-Zuid was afgeleverd.

Dit keer bleek het om een gebroken roer te gaan. 1 opstapper overgezet, die heeft geholpen met het binnen halen van het roer. En toen de Watersport verscheen kon de sleep naar Enkhuizen-Zuid beginnen. Daar aangekomen hebben KNRM Enkhuizen en wij de over de diverse boten verspreide opstappers van hun en van ons uitgesorteerd, hebben we elkaar bedankt voor de goede samenwerking en is de Mantelmeeuw teruggaan naar de Waterweken in Broekerhaven.

Mayday
De bemanning was nauwelijks gelaafd en gevoederd, toen via kanaal 16 een MAYDAY binnenkwam. Ze kwam glashelder, keihard en zonder enig geruis of gekraak binnen. Dat kan alleen maar als de zender op hooguit een paar kilometer afstand ligt. Reden voor de bemanning om een sprintje te trekken terug naar de boot, deze te starten en weer het water op te gaan.

Eenmaal de haven uit bleek uit het marifoonverkeer dat het ging om een bootje met aan boord 1 volwassene en een groep kinderen. De boot kampte met een aandrijfprobleem en de enige volwassene aan boord was gewond geraakt aan het gezicht toen het scheepje strandde. Maar het stranden gebeurde wel bij het Enkhuizer Zand. En dat ligt dus ten noorden van de sluizen in de dijk Enkhuizen-Lelystad. Op naar de sluizen om geschut te worden. Maar het was zo verschrikkelijk druk door watersporters dat een snelle schutting er niet in zou zitten.

De Kustwacht had ook de Watersport gealarmeerd, die al terug was op station (boven de dijk dus). Reden voor de Kustwacht om ons van schutten af te laten zien, want zou dat schutproces echt tijden gaan duren, dan had de Watersport al lang en breed alles opgelost. En bovendien zou het ons mogelijk weer een hap tijd vergen om weer op het Markermeer terug te komen als zich daar opnieuw een incident zou voordoen. Goede beslissing, want de mix van het zonnige weer en windkracht 6 leverde vandaag heel wat alarmeringen op in het land.

  • Datum: 03-08-2013
  • Alarmering: #16, #17 en #18
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Krachtige wind (6 Bft)