Om 1 minuut over 4 gingen de piepers met de melding PRIO 1, VAARTUIG MOTOR/STUUR PROBLEMEN.

Bij de Appelhoek (even zuid van Wijdenes) was een Bavaria 32 met aan boord 2 volwassenen en 2 kinderen in problemen gekomen. De ankerlijn had zich in de schroef gedraaid. Daarnaast waren de 2 kinderen inmiddels zeeziek en licht onderkoeld. Aangekomen bij de Mika werd de aandacht verdeeld over de bemanning en de ankerlijn.

Een minuut of 5 na aankomst wist de Loki van Lima Delta Safety te melden dat ze een contract had gesloten met de eigenaar van de huurboot om deze te bergen. Prima zaak uiteraard, want daarmee konden wij ons concentreren op de gezinsleden. De beide kinderen werden van boord gehaald samen met de moeder, ingepakt in isolatiedekens en geruststellend toegesproken. Koers werd gezet naar Hoorn met een niet te hoge snelheid. Met koude kinderen aan boord wil je natuurlijk het bij hoge snelheden in grote hoeveelheden overkomend water voorkomen.

Aangekomen bij het Oostereiland in Hoorn bleek de daar aangemeerde "Soeverein", een schip uit de bruine vloot, zo vriendelijk te willen zijn om onze passagiers op te vangen en te verwennen met een droog plekje en warme chocolademelk. Hulde! Konden wij terug om te kijken of er nog assistentie nodig was en onze nog aan boord aanwezige opstapper op te pikken. Die hadden we achtergelaten om de als enige van het gezin nog aan boord zijnde vader te helpen en gerust te stellen.

Waar het oorspronkelijke plan was om de Mika naar Hoorn te slepen, bleek het reisdoel te zijn verlegd naar de Compagniehaven in Enkhuizen. Reden van ons om retour te gaan naar onze thuishaven, daar een auto te pakken om de 3 gezinsleden op te pikken in Hoorn. Daarna op weg naar Enkhuizen met de auto om het gezin weer met elkaar te herenigen na aankomst van de sleep.

De uitgereikte troostbeertjes werden met een grote glimlach aanvaard en de samenwerking met de Loki liep vandaag uitstekend.

  • Datum: 31-07-2013
  • Alarmering: #15
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Matige wind (4 Bft)