Vanochtend schoot bij een zeilboot, die ongeveer 1 kilometer Oost van Oosterleek onder zeil voer, een deel van de verstaging los.

Gevolg was dat de mast heen en weer begon te dansen. Over het algemeen is dat geen goed teken, want vaar je daar te lang mee door, dan breekt ze mogelijk af.

Het aan boord aanwezige niet meer zo heel jonge echtpaar was zo verstandig om eerst de boot pal voor de wind te leggen. Met de wind (windkracht 4 of 5) in haar rug begon ze daardoor rechtstreeks koers te zetten richting Enkhuizen. Vervolgens werd begonnen aan het neerhalen van het zeil, maar de 2 opvarenden zagen al gauw in dat er extra handjes nodig waren om alles onder controle te krijgen. Om 11:52 uur gingen de piepers af bij ons.

De Hendrika Theodora vertrok eerst richting de opgegeven positie, maar het was al snel duidelijk dat de wind het zeiljacht verder en verder richting Enkhuizen blies. Even boven Venhuizen kon een opstapper worden overgezet. Die begon te helpen met het voorkomen van mastbreuk en het gerust stellen van de verontruste bemanning. Op eigen kracht, maar onder begeleiding van de Hendrika Theodora, is ze vervolgens op de motor naar de Gier gevaren. Niet omdat ze er uit moest, maar omdat daar waarschijnlijk de verstaging snel weer in orde zou kunnen worden gemaakt.

Na uitwisseling van de gegevens kon de Hendrika Theodora huiswaarts keren richting Wijdenes. Toch lekker dat we een organisatie als de KNRM achter ons hebben staan, want dit is alweer de 2e operatie met deze door de KNRM voor twee weken beschikbaar gestelde reserveboot.

  • Datum: 12-06-2013
  • Alarmering: #09
  • Reddingboot: Hendrika Theodora
  • Weer: Matige wind (3 Bft)