Om 12:30 uur gingen de piepers af met een Prioriteit-1 melding: Jacht in problemen.

Binnen 8 minuten was de Mantelmeeuw onderweg en een minuut of 10 daarna was ze ter plekke. Het bleek te gaan om een zeilbootje van het type Hurley 700. Een dergelijke boot is 6,6 meter lang en heeft een diepgang van 1,20 meter. Blijkbaar had de enige opvarende niet al te snel door dat het langs de westkust van het Markermeer hier en daar knap ondiep is. Nog een meter of 20 uit de kant, maar ze was al vastgelopen, En vervolgens bleek het motortje ook niet te willen starten.

In een dergelijk geval gaan we wel eerst het zeil strijken. Het zou waarschijnlijk wel op een sleep gaan uitdraaien. Dan wil je niet dat de wind in het zeil blijft blazen en het bootje kanten op jaagt waar je het helemaal niet hebben wil. Daarna ging iedereen aan bakboordzijde zitten en/of hangen aan het bootje, want door het schuin te trekken verminder je de diepgang. Kort daarop waren wat rukjes van de Mantelmeeuw voldoende om het scheepje weer vlot te trekken.

Er werd koers gezet naar de werf even zuid van de sluizen bij Enkhuizen, want een niet startende motor betekent natuurlijk dat ze moet worden gerepareerd, toch? Nou, in dit geval bleek het nog simpeler: de brandstoftank was leeg. Waarop is besloten om het scheepje dan maar bij Broekerhaven af te meren, want dan kon de opvarende zelf zorgen voor nieuwe brandstof bij het tankstation in de buurt.

Vlot verlopen operatie die in 1 uurtje is afgehandeld. Trouwens, mooi die eigen emblemen op onze nieuwe pakken, nietwaar?

Update 16:30 uur: De havenmeester van Broekerhaven wist te melden, dat er vanochtend een Hurley 700 gestolen is in Hoorn. De opvarende was weliswaar vertrokken om brandstof te regelen, maar de persoon is zojuist gearresteerd toen hij terug kwam bij de boot. Dankzij de havenmeester van Broekerhaven en met wat hulp van onze foto´s (waarop de opvarende in close-up te zien is) is de opvarende inmiddels gearresteerd en per politieauto afgevoerd. En uiteraard is de eigenaresse van de gestolen boot blij dat haar eigendom al zo snel terug is.

  • Datum: 09-05-2013
  • Alarmering: #06
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Matige wind (4 Bft)