Vandaag werden we gealarmeerd voor een bij Schellinkhout omgeslagen zeilbootje.

Er bleek vanaf de wal een omgeslagen zeilbootje te zijn gesignaleerd. Maar tijdens het uitwisselen van de gegevens werd al snel duidelijk dat het allemaal niet zo dramatisch was als het leek.

Wat was het geval... Gisteren is bij mooi weer maar wel bij windkracht 5 of zoiets een zeilbootje omgeslagen bij Schellinkhout. Reddingboot de Hayo van de reddingsbrigade Notwin uit Hoorn was op patrouille in de buurt en kon al snel helpen. Het bootje werd op een ondiepte gezet en de opvarenden op de wal. Er werd gelijk bij verteld dat de boot zo snel mogelijk moest worden weggehaald.

Vandaag was ze nog niet weggehaald. En of ze nu alsnog is afgedreven of dat de passanten op de dijk niet konden zien dat ze vast lag is niet bekend. Maar al snel werd duidelijk dat er helemaal geen bootje was omgeslagen, maar dat het ging om het bootje van gisteren. Centrale Meldpost IJsselmeer, de Kustwacht en de Waterpolitie hebben contact gezocht met de eigenaar om erop aan te dringen dat ze snel zou worden weggehaald.
Maar omdat het allemaal minder ernstig bleek dan eerst gedacht, hebben we in samenspraak met de Kustwacht besloten om het te laten voor wat het was. Wel is reddingboot de Simac van station Zeevang nog even ter plaatse gegaan om te controleren of ze langzaam wegdreef of dat ze echt nog vast lag.

Update 6 mei 2013: Vandaag bleek het bootje nog bij Schellinkhout te liggen. Het was boven op de dijk gewoon griezelig om te zien hoe geschrokken fietsers en wandelaars reageerden als ze het bootje in beeld kregen. De diverse instanties zullen ongetwijfeld meerdere keren gebeld zijn over een omgeslagen boot bij Schellinkhout, want wij kregen zelf ook meerdere keren telefoon hierover.
De weersverwachting voor de komende dagen (naar het Noord-Oosten draaiende wind en mogelijk onweersbuien) maakte ons niet vrolijk. Het veranderde weer zou kunnen betekenen dat het bootje spontaan het zeegat zou kiezen, ergens op het Markermeer een passant zou doen schrikken en vervolgens zou ergens weer een Reddingsstation moeten worden gealarmeerd om te kijken of er overboord geslagen opvarenden ronddobberden. Geen goede zaak, dus in overleg met de diverse instanties hebben we besloten om in de loop van de middag het bootje weg te halen als de eigenaar nog steeds niet in staat was geweest om het bootje op te halen.

Om 15:00 uur, de met de diverse instanties afgesproken tijd, lag het bootje er nog. Wij aan de slag dus. Bij het omkeren bleek dat het bootje knap vast in het zand zat. Gelukkig was een vlakbij de dijk wonende bewoner van Schellinkhout zou vriendelijk om even te helpen met zijn tractor. Het bootje bleek vol met water, dus de pomp werd erbij gezet. Vervolgens werd duidelijk dat we wel zouden kunnen blijven pompen, want er zat ergens een lek. En dan blijkt toch maar weer eens hoe effectief de cursus Operationele Vaardigheden van de KNRM eigenlijk is. Het was even martelen, maar na verloop van tijd zat het zeil van het bootje zodanig om de boot gewurmd, dat de druk van het water het zeil in het lek zou persen, waardoor het bootje transportgereed was. Maar dat pas nadat ongeveer 300 kilo aan zand uit de boot was geschept met behulp van de speciaal daarvoor van een andere bewoner van Schellinkhout geleende scheppen. En nu ligt het bootje dus in Wijdenes. De eigenaar is ingelicht.

  • Datum: 05-05-2013
  • Alarmering: #05
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Zwakke wind (2 Bft)