Woensdagochtend kwam er bij het KNRM assistentiecentrum een melding binnen van een zeiljacht met een gebroken mast op het Markermeer ter hoogte van Schellinkhout.

Op het zeiljacht, dat op weg was van Hoorn naar Amsterdam, brak plotseling de voorstag waarna de gehele mast ook afbrak en op het zeiljacht terecht kwam. Als een geluk bij een ongeluk werd hierbij niemand geraakt want de mast kwam precies tussen beide opvarenden terecht. Als de mast enkele centimeters naar stuur of bakboord was gevallen had het incident heel anders af kunnen lopen. 

De beide ervaren watersporters hebben direct de mast vastgemaakt aan het zeiljacht zodat deze niet overboord kon vallen en het anker uitgegooid. Hierna is contact is gezocht met het KNRM assistentiecentrum om assistentie van een reddingboot te vragen.

Reddingboot De Gooier is uitgevaren en heeft een opstapper overgezet om de mast goed te zekeren en het zeil terug aan boord te krijgen. Eenmaal gereed is het zeiljacht op eigen kracht onder begeleiding van reddingboot De Gooier naar de Grashaven in Hoorn gevaren waar een kraan gereed stond om de mast van boord te hijsen.

  • Datum/tijd: 11-05-2022 / 11:03
  • Melding: Zeiljacht met gebroken mast
  • Inzet: #06
  • Reddingboot: De Gooier
  • Watertemperatuur: 15.5°C